Nosnost střechy

Ta je většinou dána konstrukcí. A zde je veliký úkol na statikovy, který musí zatížení dopočítat a odsouhlasit. Jak mu v jeho snažení můžeme pomoci? Už při volbě podpůrné konstrukce, sklanu panelů, zavětrování, balastnímu zatížení. Nejtěžší zatížení na střechy je orientace panelů na jih a sklan panelů 35°. Zde musíme použít opravdu těžké balastní zatížení konstrukce, aby nám vítr nenadělal na střeše paseku. Na druhém protipólu je co nejnižší sklaon a orientace východ-západ, kde povětrnostní podmínky nevyžadují takové balastní zatížení. Většina konstrukčních systémů (K2, Novotegra, Fisher, Krajiczech, ...) nabízejí software na výpořet zatízení střechy.

Orientace panelů

U orientace panelů je zásadní znát odpověď na otázku: "Kam s ní?" Ano kam s vyrobenou elektřinou. Je velmi jednoduché se orientovat pouze na výrobu. Nejvyšší výroby vždy dosáhnete při sklonu cca 35°a orientaci jih, ale ... Umíte vždy spotřebovat vyrobenou energii? Od 11 do 16 hod. ji budete mít opravdu hodně. Ale když ji nespotřebujete co s ní? Uložení do baterií stojí další náklady. Prodat ji do sítě? Je výrazně méně výhodné nežli si ji spotřebovat.

Na druhou stranu orientace Východ-Západ nabízí nižší výkony přes poledne, ale dodávky již začínají mnohem dříve a končí později. V takovémto případě přijdete o cca 10% výkonu, ale nebudete řešit dilema, co s přebytečnou energii po dobu cca 4 hodin denně. Výroba bude rovnoměrnější od rána až do pozdního odpoledne.

Sklon panelů

  • 35° a orientace na jih - máte zajištěnou největší výrobu (nárazově)
  • 0° panely nejsou skoro vidět, nejjednoduší instalace, o 15% nižší výkon

Pojďne se trochu podívat do fyziky a co se vlastně děje na jednotlivých instalacích. Klasické rámečkové panely mají doporučený úhel instalace 15°a více. Proč to tak je? Odpověď najdeme jednoduše. Na každý předmět sedá prach a jemná zrnka písku. Jedině déšť je může očistit. A zde je potřeba zmáněný klon na to, aby se vse spláchlo a veškeré nečistoty se smyly přes hranu rámečkového panelu.

Firma DAH Solar pčišla s patentovaným řešením, kde odstarnila rámeček natolik, že je možné instalovat panely se samočistícím efektem již od 5°. Budete-li instalovat panely na plochou střechu svažte konstrukční systém upevnění a 15° pro samočistící účinek. 

Design budovy

Část klientů se ohlíží hlavně na vynaložené prostředky, ale na budovu se bude dívat mnoho lidí a po dlouhá léta. Stojí za to se poradit jak to udělat hezky, designově a levně. Rádi Vám poradíme i s opláštěním průmyslových objektů designovými fotovoltaickými panely.